Wat u vroeg tijdens de Batibouw-chat

Het Nieuwsblad

Vier experts beantwoordden vanmiddag vragen over de financiële, fiscale of juridische aspecten van een koopwoning of een (ver)bouwproject. Een overzicht van enkele vaak gestelde vragen.

Een panel van vier experts beantwoordde vanmiddag vragen over de financiële aspecten van wonen, bouwen en verbouwen: Bart Depuydt van de hypotheekbemiddelaar Immotheker, Matthieu Verwilghen van de vastgoedmakelaar Century21, advocaat Joachim Bourry en financieel redacteur Luc Coppens van De Standaard.

U kunt de chat onderaan dit artikel herlezen. We geven alvast een korte samenvatting van enkele prangende vragen en antwoorden.

Zijn zonnepanelen nog de moeite?

De vraag of het nog de moeite is om zonnepanelen te installeren, houdt duidelijk nog heel wat lezers bezig. “Hoeveel kost dat precies, en na hoeveel jaar heb ik die investering terugverdiend?”, wilden enkele mensen weten.

Antwoord van Luc Coppens: Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie (zowel fiscaal als wat de ligging en oriëntatie van je huis betreft), maar de meeste mensen halen hun investering er binnen 5 à 10 jaar weer uit, op voorwaarde dat ze gebruik maken van de fiscale aftrek en de subsidiëring via groenestroomcertificaten.
 
Kan ik een schadevergoeding eisen van mijn architect?

Een lezeres klaagt dat er rekenfouten zaten in de berekeningen van de meetstaat van haar architect. Kan die verantwoordelijk gesteld worden?

Antwoord van Joachim Bourry: Een architect is 10 jaar aansprakelijk voor gebreken die betrekking hebben op de stabiliteit van het gebouw. In het geval van zuivere rekenfouten (die geen impact hebben op de stabiliteit, maar wel op het budget van de bouwer) geldt die aansprakelijkheid niet, maar zou u wel een contractuele fout kunnen inroepen.

Opgelet met voorschotfacturen en groene leningen

Lezer Dimitri wordt door zijn bank en zijn aannemer van het kastje naar de muur gestuurd. De bank wil pas een groene lening toestaan als hij een betaalde eindfactuur en de nodige attesten kan voorleggen, maar de aannemer eist dat er eerst een voorschot betaald wordt.

Antwoord van Bart Depuydt: “In principe mag je geen groene lening vragen voor een reeds betaalde voorschotfactuur.” Als je groen wilt lenen, laat je dus best aan je aannemer weten dat je geen voorschot kunt betalen, of moet je proberen om de bank te overtuigen om al een voorschot vrij te geven.

Btw

De verlaagde btw van 6% in de bouwsector wordt op 1 juli afgeschaft voor woningen die ouder dan 5 en jonger dan 15 jaar zijn. Voor die categorie woningen stijgt het btw-tarief dan weer naar 21%. Voor woningen ouder dan 15 jaar blijft het verlaagde btw-tarief van 6% tot nader order wel van kracht (in tegenstelling tot wat één van onze experts daarover antwoordde).

Wat gaan de vastgoedprijzen nog doen?

De vraag van één miljoen, waar natuurlijk niemand het juiste antwoord op heeft. Maar Matthieu Verwilghen verwacht toch geen spectaculaire prijsstijgingen meer. “De meeste experts lijken uit te gaan van een verdere stijging, maar niet meer tegen het tempo van de voorbije decennia”, zegt ook Luc Coppens. Hij wijst er ook op dat appartementen en kleinere huizen de neiging hebben om sneller in waarde te stijgen dan de (grotere) huizen op het platteland.

En de hypotheekrente?

Luc Coppens: “De rentetarieven zijn nu historisch laag,. De kans dat de rente de komende maanden en jaren stijgt is bijzonder groot. Wie nu tegen een variabel tarief leent zal binnen enkele jaren bijna zeker meer rente betalen dan nu.”

Of je nu voor een vast of een variabele rente kiest, Bart Depuydt raadt aan om de komende jaren in elk geval de rentevoeten in de gaten te houden, en eventueel je lening te herfinancieren. “Vandaag merken we dat - door een relatief hoge winstmarge die elke bank neemt - leningen redelijk duur geprijsd zijn. Als het ooit beter kan, dan kun je in de toekomst vaak enkele duizenden euro's besparen door te kiezen voor een goedkopere lening.”